2014. június 17., kedd

"Everyday we're listening to 90s music"

Úgy tűnik, a 90-es évek nem csak a divatban éli reneszánszát, hanem a zenében is sokan nyúlnak vissza ehhez a korszakhoz inspiráció gyanánt. Bármilyen téren is van ez így, én egyáltalán nem bánom - mivel a 90-es években voltam gyerek, szép emlékeim vannak abból az időből. Mostanában azokat a zenéket hallgatom, főleg az évtized végéről származó albumokat.

Macy Gray - On How Life Is

Macy, az őstehetség, aki csak véletlenül lett énekesnő :-) Szeretem a különleges, rekedt hangját és a klipjeinek a hangulatát is, kicsit a 70-es évek hatását érzem bennük. A többi albumáról még nem fedeztem fel minden számot, de az On How Life Is minden darabja kiváló, magas színvonalú zenei alkotás.

Macy Gray - Do something


Björk - Post

Björkről csak annyit tudtam a 90-es években, hogy izlandi - "koboldarcú, sárkányhangú" lány, ahogy az egyik újságcikk írt róla -, és hogy rettenetes a zenéje. A 2000-es évek elején véletlenül ismertem meg, és lassan megszoktam, majd meg is szerettem, ahogy egyre több réteget és mélységet fedeztem fel a dalaiban. Nem tudom eldönteni, melyik a kedvencem tőle: a Medúlla, a Volta, vagy a Post, de talán mindmáig a legjobb a Post. Szerintem jóval meghaladta a korát ezzel az albummal (is), és ő egy olyan előadó, aki mindig felismerhetően "björkös" és mindig meg tudja lepni a rajongóit (meg a világot).

Björk - Hyper-Ballad


Shania Twain - Come On Over

Annak ellenére, hogy a country teljesen hidegen hagy, Shania Twain kanadai énekesnő albumát imádom! A 90-es évek végén sokat hallgattuk kazettán. Megnéztem pár elő felvételt róla és hihetetlen jól énekel élőben, emellett nagyon szép és szimpatikus nőnek találom.

Shania Twain - Man! I Feel Like A Woman


Travis - The Man Who

A tesóm kedvenc együttese és én is nagyon szeretem a stílusukat, Fran Healy álmoskás-melankolikus hangját és elgondolkodtató dalszövegeit... Legnagyobb örömünkre idén az osztrák városban, St. Pöltenben lépnek fel az FM4 Frenquency fesztiválon és végre láthatjuk őket! Szerintem azon kevesek közé tartozik a Travis, akik mindvégig megőrizték a rájuk annyira jellemző stílust, mégis mindig tudnak valami újat alkotni. Erre a legjobb példa a tavaly augusztusban megjelent, Where you stand című albumuk, amiről a kedvencem az Another guy.

Travis - Turn


Nelly Furtado - Whoa, Nelly!

Nelly Furtado-t igazán a 2006-os Loose albumával ismerte meg a szélesebb közönség, de a "világzene" kedvelői biztosan korábban felfedezték már az énekesnőt. Egyedi hangzás, különleges hangszerek és megoldások, sokrétű zene, latin-amerikai folk-hatás és erőteljes, tiszta hang. A Loose-t is szeretem, de az igazi Nelly mégis csak a Whoa... Ja, és ő a másik tesóm kedvence :-)


Vaya Con Dios - The Best Of

A belga zenekar már tavaly bejelentette, hogy elbúcsúzik a színpadtól, de idén tartanak még néhány utolsó koncertet, többek között a VeszprémFesten (amire nagyon jó lenne elmenni, de a VOLT és Frequency mellett nem hiszem, hogy beleférne). Nincs ember, aki ne ismerné a Nah neh nah-t, de nekem a Stay with me az egyik kedvencem, ami egy régi magyar divatműsor (nem emlékszem a címére) végén is szólt a stáblista alatt.


És ami az inspirációt adta: Kimbra, az új-zélandi - szerintem zseni - énekesnő új száma, amit én imádok, de a barátaim a falra másznak tőle... Szóval azt hiszem, ez olyan zene, amit szokni kell, de nekem nagyon tetszik Kimbra egyéni, kísérletező stílusa, ami miatt kicsit Björkhöz tudnám hasonlítani. Mindenesetre én nagyon várom az új, The Golden Echo című albumát.

Kimbra - 90s music


4 megjegyzés:

  1. love all of these songs! really bringing me back in the 90s

    www.bstylevoyage.blogspot.com
    xx

    VálaszTörlés
  2. i love listening to 90s music :) it's the best to go back in time and remember the awesome childhood memories :)

    VálaszTörlés